CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

15 December 2012

Beware!! Jauhi Manik dari Anak-Anak

Adoiii..lemah semangat..Ptg ni adik ipar datang umh mak kt kg.Dan kbtulan Diey pun ada kat kg.Anaknyer Imam Syamil 4tahun masukkan manik dlm lubang hidung..nk korek kluarkan pun manik tu dah masuk jauh ke dalam.Nak xnak terpaksa la g hospital.
Rupanya M.A ckp mmg biasa la kes mcm ni..hehehe..
Dah namanyer bdk kan..

Durian Crepe

Durian Crepe..huh..rmai yg demam durian crepe..dah jdi trending plak.Hari tu teringin nk rasa ni.. tp mmndgkan rmai sgt isi rumah kat kg ni..Diey buat kptsn nk try wat sendiri.ye laa..mna nk ckup klau rmai 'ank wek' yg hantu durian kt umh ni.huhuhu...
So misi mncari durian pun bermula.1st time buat bli durian D24,hrganya blh tahan Rm6 kg.yumm..yum..mmg best..bahan2 nk wat crepe n filling dia pun dh beli..so hari tu buat prtama kalinya jadi ler Durian Crepe kami.Yg paling xsukenyer...xcukuppp..
Ank wek request suh mama n m.cik buat lg...
So kali ke 2 buat,time putarkan whipping cream..tiba2 whipping cream tu berair..adoiii...knpa plak mcm ni...aku fikir mgkin whipping cream tu terlalu lama diputar. Dgn x puas hati Diey call sorang kwn yg mmg biz Durian crepe ni..rupanya whipping cream yg Diey guna tu mmg xsesuai untuk wat filling Durian Crepe tu.Dia suggestkn beli "NON DAIRY WHIPPING CREAM".Biasanya whipping ni bekery simpan dlm peti sejuk beku.
Akhirnya jadi ler 32biji Durian crepe yg lmbut n rasa mcm ice cream..perghhh..sukar nk digambarkan..
Bagi penggemar durian mcm Diey mmg puas ati bila dpt mkn durian diselangi ngn rsa gebu filling cam ice cream..O:-)
Kat sini Diey nk kongsikan resepi dari blog Cik Epal.kredit to Cik Epal.
http://cikepal06.blogspot.com/2012/11/resepi-durian-crepe-gebu.html?m=1

Craft Felt

Dah lama rasanya x updates blog..sejak prgnt sampai ler bersalin n bby pun dah 3bln.Baru ada mood nk jenguk blog ni..
Okey..hri ni nk updates psl "Craft Felt". Ingtkn susah nk buat.kbtln sekarang ada kt kg tercinta..sempat ler nk curik2 masa wat sndri.Sblm ni tgk org wat mcm ssh jer..tp bila wat sndri ermm..kacanggg jer..cuma kena prlu ketelitian n ketekunan.Jadi ni lah hasil felt yg sy buat sendri.Walaupun xberapa kemas tp puas hati boleh wat sendri...insyaalah nnti nk try wat bantal felt plak..

10 February 2012

Bila Anak Gagap..

Qaseh mula bercakap masa berumur 2 tahun. Masa tu dia bercakap lancar - even agak pelat dan belum pandai bercakap ayat yang betul. Masih bercakap sepatah-sepatah kemudian dua patah dan lama-lama makin panjang la ayatnya.

Masa Qaseh nak masuk 3 tahun, Qaseh mula starter atau gagap masa memulakan ayat. Means - bila nak cakap tu dia akan " Uu.uuu..uu..ummi ummi adik nak minum". Ummi agak risau pada mulanya. So Ummi biarkan dulu. Pernah jugak Ummi belikan Jus Kismis+ Kurma ,alhamdulillah ok.Bila Ummi stop bagi Qaseh Jus tu..gagap Qaseh menjadi lagi.Kadang-kadang ummi pun tergelak dengar Qaseh ckp macam tu.Nak habiskan satu ayat ambil masa lama.Kakak pun gelakkan adik sama.Kesian Qaseh..Nampak gayanya ummi kena bagi Jus Kismis+Kurma lagi..


Ni ler anak dara ummi..Qaseh Imanina...

Info pasal gagap.

Gagap merupakan masalah pertuturan di mana sebutan (biasanya) huruf pertama atau syllable sesuatu perkataan diulang tanpa kawalan. Sebagai contoh, gagap pada perkataan "meja" akan menjadi samaada "m-m-m-m-...m-meja" or "me-me-me-me-...-me-meja". Ia tiga kali lebih cenderung kepada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan untuk menghadapi masaalah ini.


Ekceli ummi risau gak ngan masalah Qaseh ni, sama ada benda ni permanent atau temporary. Kawan Ummi suruh pantau dulu, sebab kadang-kadang benda ni temporary. Sebab mereka masih dalam proses belajar bercakap.Mgkin ker otak lambat pick up yg sebabkan gagap ni??Biasanya masalah ni ketara sangat bila Qaseh nk cakap cepat2..takut kakak dia menyampuk.

Teringat cerita KING SPEECH mengisahkan seorang raja yang sukar meyakinkan rakyatnya kerana masalah gagapnya.Banyak teknik yang diajar tetapi sesuai untuk orang dewasa sahaja.Seperti cuba fokus pada perkataan tertentu,gerakan badan,tarik nafas masa mula-mula nk mulakan ayat.Cerita ni memang best dan memenangi cerita terbaik..

So sedikit tips nak mengatasi masalah anak gagap ni:

1. Minta anak bertenang dan ulang semula apa yang nak dicakap
2. Minta dia tarik nafas setiap kali mengalami kesukaran untuk memulakan ayat.
3. Ulang perkatan yang tersekat itu beberapa kali sampai dia boleh sebut tanpa tersekat-sekat
4. Setiap kali berjaya bercakap tanpa gagap, puji anak kita. If gagal, kita ulang lagi lain waktu
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...