CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

31 December 2010

cara masukkan video dari facebook ke posting blogger dan wordpress


Tadi aku ader berblog walking..dan jumpa 1 cara mengambil video-video dari facebook dan posting ke blog korang itu tanpa susah payah, ikut saja trick ini dan fahami betul-betul.

1. masuk ke facebook
2. masuk ke video kawan anda atau video anda
3. perhatikan pada pada gambar di bawah

klik pada gambar jika tidak nampak

4. lihat pada nombor-nombor di gambar di atas, copy nombor-nombor itu dan paste pada code di bawah

<object width="400" height="224" > <param name="allowfullscreen" value="true" />
<param name="allowscriptaccess" value="always" />
<param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/XXXXXXXXXXXXXX" />
<embed src="http://www.facebook.com/v/XXXXXXXXXXXXXX" type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="400" height="224"> </embed> </object>

5. perhatikan pada code di atas, pada code tersebut ada XXXXXXXXXXXXXX, XXXXXXXXXXXXXX tersebut, ganti dengan nombor yang saya beritahui tadi, rujuk nombor 3

p/s: sebelum anda lakukan ini, pastikan anda post entry menggunakan Edit HTML bukan compose

HAPPY NEW YEAR!!

~ Be a candle. Be a light. Be a twinkle in the dark. Be an inspiration & make a big difference in other’s heart! jMay the good times n treasures of present bcome the golden memories of tomorrow. Wish u lots of love, joy, happiness. Happy New Year 2011!!~

Hope thiz New Year We will have a new vision, new mission, new life, new day that would be better than yesterday.

Life has its ups & downs. S’times sun shines, s’times the rain pours. But don’t forget, it takes both sun & rain to make a RAINBOW.

Times goes by, every experience in life is a lesson, but love & care will always be the power to exist n survive.

21 December 2010

Bila isteri dah tak cantik.....

Bila isteri dah tak cantik.....
Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri... Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.


Kisah benar yang terjadi kepada seorang isteri... dan ceritanya bermula begini..
 "Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja..

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Aku) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah .

"Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya....InsyaAllah......."<

Teknik wajib cuba-Cara cepat menaikkan traffik yang belum pernah dilihat!

Korang cari traffik? Kecewa dengan traffik korang yang sekejap naik sekejap turun, atau tak naik naik tu? Kita sama! Korang mesti kerap cari cara nak menaikkan traffik tu kan. Apa kata sekarang ni kita cuba cara lain pulak. Cara ni bagi Sakura memang tak pernah tengok lagi, tapi best! Sakura jumpa cara ni kat blog Magrib Aristo. Jom try cara ni! Cara cepat menaikkan traffik blog korang!

p/s : baca entri ni sampai habis dulu sebelum buat


Cara nya begini:
- Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
- Korang hanya cuma perlu meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web korang.
1. ABCMILO
2. matdin
3. http://inblog2share.blogspot.com/
4. tengku nizam
5. mizz shizu
6. Myself V3 Me &
7. Blog Hanz
8. BiMies’s WoRLd
9. Farah Shafiqah
10. Qila Razak
11. CekLa
12. Miss Yaty
13. Magrib Menjelma
14. Bila Luna Berkata Kata
15.Jalan Sunyi Sakura Menyanyi..
PERATURAN!!!
1. Sebelum korang meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog korang, sila hapuskan link nombor 1.
2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.
3. Setelah itu masukkan link korang di urutan bawah (No.15).
***So urutannya jadi mcm nie…

1. matdin
2. http://inblog2share.blogspot.com/
3. tengku nizam
4. mizz shizu
5. Myself V3 Me &
6. Blog Hanz
7. BiMies’s WoRLd
8. Farah Shafiqah
9. Qila Razak
10. CekLa
11. Miss Yaty
12. Magrib Menjelma
13. Bila Luna Berkata Kata
14. Jalan Sunyi Sakura Menyanyi..
15. Link Anda

 Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:
Bila posisi korang pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625

Kita sama-sama cuba jaya okk….
Selamat mencuba!!!

***Ingat…jangan menipu…tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak… Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat… ingat lagi byk backlink kiter… lagi tinggi rating kiter kat google..

ok..selamat mencuba yer..

19 December 2010

Renungkanlah Sedalam-dalamnya. .., Jodoh tiada kaitan dengan keturunan


Renungkanlah Sedalam-dalamnya. .., Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.. Hanya belum sampai masanya.
Ia
bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk

membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu
dalam doa² lewat sembahyang. Allah mendengar.


Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk
lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendap
at Mr Right dan
biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian
na! nti.


Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu
sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita
benar² mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.


Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati
kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah
memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil
pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah)
terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi
jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar
berlipat ganda.


Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang se! buah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di
tgh² bandar raya..


Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda,
pasti ada baik buruknya.


Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama,
sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di
samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai
org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.


Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam
berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan
hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut
banyak! ? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa
seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya
mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada
yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,
belajarlah dulu. Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah
anak², carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab
kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah
melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut
tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutan2nya.

&nbs! p; Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya
gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan
syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan
insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia²nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana
perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba
masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka
lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "


Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang² Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa²nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." "


"Cinta yang disemadi! kan tidak mungkin layu selagi adanya imbas
kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.. Parut yang
lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..."

18 December 2010

Adakah Anda Boleh Jadi Sahabat Sejati ?

1. Sahabat Yang Baik
Aku mencintai sahabat-sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku. Sahabat yang baik adalah yang seiring sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup ataupun setelah aku mati. Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tak luntur baik dalam keadaan suka ataupun duka. Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya. Kuhulurkan tangan kepada sahabat-sahabatku untuk berkenalan, kerana aku akan merasa senang. Semakin banyak aku perolehi sahabat, aku semakin percaya diri.

2. Mencari Sahabat di Waktu Susah
Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka. Padahal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka dan duka. Kalau duka melanda, aku sering bertanya ...siapakah yang sudi menjadi sahabatku. Dikala aku senang, sudah biasa bahawa banyak orang yang akan iri hati, namun bila giliran aku susah mereka pun bertepuk tangan.

3. Pasang Surut Persahabatan
Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik. Namun, ketika musibah menimpaku, kudapatkan mereka tak ubahnya roda zaman yang tak mahu bersahabat dengan keadaan. Jika aku menjauhkan diri dari mereka, mereka mencemuhkanku, dan jika aku sakit, tak seorangpun yang menjengukku. Jika hidupku berlumur kebahagiaan, banyak orang iri hati, jika hidupku berselimut derita mereka bersorak sorai

4. Mengasingkan Diri Lebih Baik Daripada Bergaul Dengan Orang Jahat
Bila tak kutemukan sahabat-sahabat yang taqwa, lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku harus bergaul dengan orang-orang jahat. Duduk sendirian untuk beribadah dengan tenang adalah lebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan kawan yang mesti kuwaspadai.

5. Sukarnya Sahabat Sejati
Tenanglah engkau dalam menghadapi perjalanan zaman ini. Dan bersikaplah seperti seorang paderi dalam menghadapi manusia. Cucilah kedua tanganmu dari zaman tersebut dan dari manusianya. Peliharalah cintamu terhadap mereka, maka kelak kamu akan memperolehi kebaikannya. Sepanjang usiaku yang semakin tua, belum pernah aku temukan di dunia ini sahabat yang sejati. Kutinggalkan orang-orang ***** kerana banyak kejelekannya dan kujauhi orang-orang mulia kerana kebaikannya sedikit.

6. Sahabat Sejati Di Waktu Susah
Kawan yang tak dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai kawan. Tidak ada yang abadi, dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah. Sepanjang hidupku aku berjuang keras mencari sahabat sejati sehinggalah pencarianku melenakanku. Kukunjungi seribu negara, namun tak satu negarapun yang penduduknya berhati manusia.

7. Rosaknya Keperibadian Seseorang
Dalam diri manusia itu ada dua macam potensi tipuan dan rayuan. Dua hal itu seperti duri jika dipegang dan ibarat bunga jika dipandang. Apabila engkau memerlukan pertolongan mereka, bersikaplah bagai api yang dapat membakar duri-duri itu.

8. Menghormati Orang Lain
Barangsiapa menghormati orang lain, tentulah dia akan dihormati. Begitu juga barangsiapa menghina orang lain, tentulah dia akan dihinakan. Barangsiapa berbuat baik kepada orang lain, baginya satu pahala. Begitu juga barangsiapa berbuat jahat kepada orang lain, baginya seksa yang dahsyat.

9. Menghadapi Musuh
Ketika aku menjadi pemaaf dan tak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas dari bara permusuhan. Ketika musuhku lalu di hadapanku, aku sentiasa menghormatinya. Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga daku dari kejahatan. Aku tampakkan keramahanku, kesopananku, dan rasa persahabatanku kepada orang-orang yang kubenci, sebagaimana kutampakkan hal itu kepada orang-orang yang kucintai. Manusia adalah penyakit, dan penyakit itu akan muncul bila kita mendekati mereka. Padahal menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan.

10. Tipu Daya Manusia
Mudah-mudahan anjing-anjing itu dapat bersahabat denganku, kerana bagiku dunia ini sudah hampa dari manusia. Sehina-hinanya anjing, ia masih dapat menunjukkan jalan untuk majikannya yang tersesat, tidak seperti manusia-manusia jahat yang selamanya tak akan memberi petunjuk. Selamatkanlah dirimu, jaga lidahmu baik-baik, tentu kamu akan bahagia walaupun kamu terpaksa hidup sendiri.

11. Tempat Menggantungkan Harapan
Apabila engkau menginginkan kemuliaan orang-orang yang mulia, maka dekatilah orang yang sedang membangun rumah untuk Allah. Hanya orang yang berjiwa mulia yang dapat menjaga nama baik dirinya, dan selalu menghormati tamunya, baik ketika hidup mahupun setelah mati.

12. Menjaga Nama Baik
Jika seseorang tak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan terpaksa, maka tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya. Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya. Berpisah dengannya bererti istirehat. Dalam hati masih ada kesabaran buat sang kekasih, meskipun memerlukan daya usaha yang keras. Tak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu, dan sikap ramahmu kadangkala dibalas dengan sikap tak sopan. Jika cinta suci tak datang dari tabiatnya, maka tak ada gunanya cinta yang dibuat-buat. Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai. Dia akan memungkiri jalinan cinta yang telah terbentuk dan akan menampakkan hal-hal yang kelmarin menjadi rahsia. Selamat tinggal dunia jika atasnya tidak lagi ada sahabat yang jujur dan menepati janji.

Sumber dari buku Imam as-Syafie...Moga ada manfaat.

Opss Tolong Check,,Adakah Anda Dalam Kategori Ini..

JASA ANDA DI DUNIA .....
ANUGERAH ANDA DIAKHIRAT...

1. Meninggalkan sembahyang - Ular Saqar sedang menunggu
2. Melewat-lewatkan sembahyang - Neraka WAIL sedang menganga
3. Meringan-ringankan syariat - Mendapat pandangan murka Al-Jabbar
4. Mengumpat peribadi orang - Gunting neraka sedang diasah
5. Menyebarkan gossip atau fitnah - Duri- duri menanti anda di taman neraka
6. Tidak menjaga pergaulan - Libasan api neraka dijanjikan
7. Tidak berakhlak dengan manusia - Kemurkaan Allah bersama mu...
8. Menyakiti hati orang dengan lisan - Masuklah mana-mana pintu neraka
9.Meringankan amanah - Angkatlah seberkas kayu dari neraka
10.Bersangka buruk - Amalan baik diambil orang

Tafsir Mimpi Dalam Islam

Sebahagian Dari Mimpi kita alami adalah mainan tidur (gangguan syaitan) tetapi ada juga yang betul.ia bergantung kepada waktu kita tidur. Mimpi yang benar biasanya berlaku apabila keadaan kita tidur nyenyak.Terutama 1 jam selepas kita tidur lena sehingga sebelum waktu subuh.Setiap pekara yang berlaku beserahlah kepada Qada & Qadar kerana Allah jua yang menentukan segalanya.

Mimpi Berkaitan Peristiwa Atau Kejadian

  1. Bermimpi menunaikan solat alamatnya akan sempurna kerja di dunia dan akhirat.
  2. Bermimpi berlaku perang sabil atau anda akan menunaikan haji alamatnya dosa anda akan diampunkan dunia dan akhirat
  3. Bermimpi memasuki masjid haram atau melakukan tawaf di baitulallah alamatnya anda akan mendapat pahala dan nikmat akhirat dan jika seseorang itu berada dalam kesakitan ia akan segera sembuh
  4. Bermimpi beri sedekah atau zakat fitrah anda akan berasa suka cita dan aman bahagia
  5. Bermimpi memohon doa kepada Allah Taala atau membaca qur'an di rumah anda alamatnya anda akan terlepas daripada bahaya atau sempurna sesuatu pekerjaan yang dilakukan
  6. Jika bermimpi membaca qur'an dengan suara yang lanjut alamatnya panjang usia anda
  7. Jika bermimpi berpuasa alamatnya anda akan mendapat kekayaan atau menjadi orang yang berpakat besar
  8. Jika bermimpi diri anda dalam keadaan bersujud alamatnya anda akan bertapa
  9. Bermimpi sembahyangkan jenazah memberi alamat anda akan mendapat pahala di dunia dan akhirat
  10. Jika bermimpi melihat pelita atau sesuatu yang menyala menandakan pekerjaan yang anda lakukan tidak dapat dilakukan oleh orang lain Bermimpi diri atau rumah anda terbakar menandakan anda akan mendapat ilmu kebajikan di dunia dan akhirat
  11. Jika bermimpi melihat jalan masuk ke kebun atau sesuatu kawasan alamatnya anda akan mendapat berita yang gembira
  12. Jika bermimpi melihat jalan yang lurus memberi alamat anda akan melakukan segala suruhan Allah Taala Jika bermimpi melihat jalan ke pekan memberi petunjuk anda akan mendapat keuntungan yang besar
  13. Jika bermimpi melihat jalan yang sempit alamatnya anda akan mengalami kesukaran
  14. Bermimpi perisai terlalu banyak di rumah anda alamatnya rumah anda dipeliharan daripada sebarang kejahatan
  15. Bermimpi mengenai anak panah menandakan anda akan mendapat surat Jika bermimpi diri di panah orang alamatnya anda akan mengirim berita kepada orang
  16. Bermimpi memanah kayu menandakan akan berlaku kematian
  17. Bermimpi bermain besi memberi alamat sebarang pekerjaan yang dilakukan akan diakhiri dengan kejayaan
  18. Bermimpi bermain dengan senjata menandakan seseorang itu akan mendapat kebaikan daripada apa yang dilakukan untuk kebajikan Bermimpi mengenai permata membawa petanda anda akan mendapat harta atau kenaikan pangkat
  19. Bermimpi memakai gelang perak di kaki alamatnya anda akan mendapat kebajikan
  20. Bermimpi duit terbelah dua alamatnya anda akan bergaduh
  21. Bermimpi bertengkolok besar atau berbaju besar anda akan menjadi orang berpengaruh atau berpangkat besar
  22. Bermimpi berkain hijau alamatnya segala kerja yang dilakukan akan mendapat keredhaan Allah Taala.
  23. Bermimpi memakai kain memberi alamat anda akan mendapat keuntungan yang besar
  24. Jika bermimpi kain di pinggang terkoyak alamat keluarganya akan mati dan kalau terkoyak baju alamat kematiannya
  25. Bermimpi mengenai bunyi gendang di dalam rumah alamatnya pekerjaan anda diberkati
  26. Jika bermimpi bunyi rebab alamat beroleh kegembiraan dalam hidup
  27. Jika bermimpi makan kuih apam alamatnya anda akan mendapat harta dan jika makan sehidangan dengan raja atau orang besar kehendak anda akan tercapai
  28. Bermimpi makan gula alamatnya seseorang akan berduka cita
  29. Bermimpi makan makanan masam memberi alamat anda akan sakit atau berduka cita Jika bermimpi memakan ubat alamatnya anda akan berada dalam keadaan aman dan sentosa
  30. Sekiranya bermimpi diri anda telah sembuh dari demam, menandakan cita-cita anda akan berjaya.
  31. Jika bermimpi muka anda merah atau hitam menandakan anda akan mendapat bahaya.
  32. Jika bermimpi gigi anda patah menandakan saudara anda akan mendapat kemalangan atau mati.
  33. Jika bermimpi diri anda dipukul orang atau mengalami perdarahan menandakan anda akan kehilangan harta.
  34. Jika bermimpi dimarahi guru, menandakan anda akan dimurkai oleh orang-orang besar.
  35. Jika bermimpi rumah anda atau rumah orang lain runtuh alamatnya anda akan difitnah.
  36. Jika bermimpi naik ke rumah besar atau mahligai yang indah anda akan memperoleh kebesaran di dunia dan akhirat.
  37. Jika bermimpi membuat rumah atau dinding alamatnya anda akan memperolehi kekayaan dan selamat dalam kerjaya anda.
  38. Jika bermimpi melihat rumah yang tinggi menandakan anda akan berkawan dengan orang jahat
  39. Bermimpi tangga rumah patah menandakan anda akan dikhianati
  40. Sekiranya di dalam mimpi anda anda berwudhuk alamatnya pekerjaan anda akan sempurna
  41. Jika bermimpi tidak boleh berenang atau sesak nafas yang teramat sangat menandakan anda akan memperoleh harta atau ilmu
  42. Sekiranya anda bermimpi berjalan atau berlayar ke sesuatu tempat yang jauh menandakan anda akan dipermuliakan orang
  43. Bermimpikan ayam sabung menyambung menandakan anak lelaki anda akan berkawan dengan orang baik
  44. Jika bermimpi melihat Allah Taala dengan ketiadaan yang menyerupai baginya dengan sesuatu , segala kehendak akan diperolehnya dan dialah Wali Allah yang beroleh kebesaran di dunia dan akhirat
  45. Sekiranya seseorang bermimpi melihat Rasulullah s.a.w anda akan masuk syurga
  46. Jika bermimpi melihat malaikat Jibrail a.s datang kepada anda, anda akan mendapat pahala di dunia dan akhirat
  47. Jika di dalam mimpi seseorang itu melihat titian siratulmustaqim, seseorang itu akan mendapat pekerjaan yang baik dan dijauhi daripada kejahatan
  48. Sekiranya bermimpi melihat pendita atau fakir, anda akan dikurniakan sesuatu oleh Allah s.a.w
  49. Sekiranya bermimpi melihat lelaki lebih ramai daripada perempuan menandakan anda akan mendapat kebajikan
  50. Jika bermimpi memegang dakwat atau kalam, alamatnya anda akan memperoleh isteri, ilmu dan harta yang halal
  51. Jika bermimpi mata atau tubuh anda bercahaya alamatnya anda akan memperoleh kebajikan dengan sempurna
  52. Jika bermimpi mencukur bulu ketiak menandakan anda akan terlepas dari harta yang ditanggung
  53. Jika bermimpi berjumpa dengan orang alim alamatnya anda akan menjadi penghulu besar
  54. Jika bermimpi memotong rambut menandakan anda akan bercerai dengan isteri
  55. Bermimpi membuang darah menandakan anda akan sembuh dari penyakit
  56. Jika bermimpi paras anda mempunyai perempuan alamatnya anda akan memperoleh harta atau anak
  57. Jika bermimpi diri anda mati menandakan anda akan panjang umur tetapi jika bermimpi mati hidup semula alamatnya kehendak anda akan diperoleh
  58. Sekiranya diri anda bermimpi dibawa ke kubur alamatnya anda akan beroleh kekayaan
  59. Jika bermimpi kanak-kanak datang kepada anda menandakan anda akan memperoleh harta yang banyak
Mimpi Berkaitan Alam Semulajadi Dan Tanaman
  1. Bermimpi mengenai batu-batu halus alamatnya anda akan terlepas dari kedukaan
  2. Bermimpi makan tanah liat anda akan mendapat harta
  3. Seseorang yang bermimpi emas yang banyak di dalam rumahnya alamatnya anda akan menjelaskan segala hutang piutang
  4. Jika anda bermimpi hujan turun dengan lebat, anda akan mendapat rezeki berlipat kali ganda dan memperoleh rezeki yang halal.
  5. Jika bermimpi bintang jatuh ke riba atau jatuh ke atas rumah menandakan anda akan memperoleh kejayaan dan dikurniakan anak yang baik.
  6. Sekiranya bermimpi naik ke atas angin dan tetap di sana anda akan menjadi raja.
  7. Sekiranya anda bermimpi melihat matahari dan bulan, bulan turun ke riba atau masuk ke lengan baju, anda akan memperolehi kejayaan di dunia.Sebaliknya jika melihat matahari terbelah dua atau hitam warnanya menandakan raja di negeri itu mati atau negeri itu akan mendapat huru-hara.
  8. Jika bermimpi mendengar halilintar atau guruh petir menandakan sesuatu yang tidak baik akan berlaku.
  9. Jika bermimpi tebu anda akan dimurahkan rezeki sebaliknya
  10. jika bermimpi menanam sesuatu tanaman kemudian tanaman itu tumbuh menandakan anda akan memperoleh untung yang banyak
  11. Bermimpi pohon gandum,padi atau kacang hidup dengan subur manandakan anda akan memperoleh rahmat allah, sebaliknya jika bermimpi menanam tanaman yang masam anda akan berduka-cita.
  12. Jika bermimpi menanam kapas anda akan mendapat untung
  13. Bermimpi air sungai mengalir dengan tenang menandakan anda akan terlepas dari bahaya.
  14. Jika bermimpi air sungai kering anda akan memperoleh kesakitan
  15. Jika anda bermimpi mandi dalam sungai menandakan anda akan beroleh rahmat
  16. Jika bermimpi menyelam dalam sungai yang airnya sejuk alamatnya anda akan beroleh nikmat di dunia dan akhirat
  17. Jika bermimpi air laut menjadi tawar atau manis anda akan memperoleh harta atau dijauhi dari sebarang bahaya.
  18. Jika anda bermimpi air terlalu panas menandakan anda akan berduka cita.
  19. Jika bermimpi makan buah timun alamatnya anda akan mendapat kebajikan atau berjumpa dengan orang yang mahir dalam ilmu pengetahuan
  20. Bermimpi mengenai buah delima manis anda akan memperoleh kebajikan dan keuntungan dalam perniagaan
  21. Bermimpi makan api memberi alamat beroleh isteri yang bijaksana
  22. Bermimpi tentang emas,perak atau timah menandakan kerja yang dilakukan tidak mendapat sebarang keuntungan
  23. Bermimpi emas bertahtakan permata anda akan mendapat kekayaan
Bermimpi Akan Haiwan
  1. Jika bermimpi melihat kambing yang terlalu banyak menandakan pekerjaan anda akan memperoleh rezeki yang halal.
  2. Sekiranya bermimpi naiki kuda atau unta, anda akan memperoleh kemuliaan dan kebajikan serta cita-cita anda akan dimakbulkan Allah.
  3. Bermimpi naik gajah anda akan dipermuliakan orang dengan kebesaran.
  4. Jika bermimpi membunuh gajah anda akan dihormati dan memperoleh kebahagian di dunia dan akhirat.
  5. Jika bermimpi melihat gajah berjuang alamatnya orang-orang besar akan berkelahi sesama sendiri.
  6. Jika bermimpi harimau datang kepada anda alamatnya anda akan memperoleh kehinaan
  7. Jika bermimpi melihat **** atau anaknya menandakan orang itu melakukan pekerjaan terkutuk. Sebaliknya jika bermimpi membunuh **** atau tikus anda akan menunaikan haji atau memperoleh pahala haji.
  8. Jika bermimpi pelanduk atau kijang datang kepada anda alamatnya anda akan memperolehi isteri yang jahat.
  9. Jika bermimpi lebah bersarang dalam telaga atau sarangnya jatuh dalam telaga menandakan anda akan dipermuliakan orang
  10. Sekiranya bermimpi anda ditangkap harimau, alamatnya anda akan diperdayakan orang
  11. Bermimpi memandikan binatang menandakan seseorang itu akan sakit atau mendapat kebinasaan atau kehilangan sesuatu
  12. Jika bermimpi melihat terlalu banyak ayam di bawah rumah anda atau di dalam kampung anda akan beroleh orang gaji atau hamba yang baik
  13. Jika bermimpi bermain telor ayam menandakan anda akan berkawan dengan orang-orang jahat
  14. Jika anda bermimpi bermain dengan burung hantu di rumah atau berhampiran dengan rumah anda menandakan ahli keluarga anda akan meninggal dunia
  15. Sekiranya anda bermimpi burung merak datang kepada anda lalu anda tangkapnya menandakan anda akan memperoleh kekayaan atau mendapat anak lelaki
  16. Jika bermimpi lebah, lalat atau nyamuk terlalu banyak alamatnya orang ramai akan berhijrah ke tempat anda
  17. Jika bermimpi burung terbang ke rumah anda kemudian terbang ke rumah orang lain menandakan anda akan berduka cita
  18. Bermimpi burung putih datang ke rumah menandakan anda akan memperoleh isteri yang budiman atau mendapat rezeki
  19. Jika bermimpi menunggang naga menandakan semua kehendak diperoleh
  20. Jika bermimpi dililit ular seluruh badan menandakan sesuatu yang buruk akan berlaku
  21. Bermimpi kutu atau hama melekat di badan atau pakaian menandakan anda akan mendapat bencana
  22. Bermimpi disengat binatang bisa menandakan anda akan mendapat kecelakaan
  23. Jika bermimpi dipatuk ular seseorang itu akan mendapat suami atau isteri
  24. Bermimpi makan telor ayam, pisang atau minyak alamatnya akan memperoleh keuntungan
  25. Bermimpi memukat ikan alamatnya anda akan menjadi kaya atau mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda
  26. Bermimpi mencari burung alamatnya anda akan mendapat keuntungan dan dimurahkan rezeki
  27. Bermimpi mendapat terlalu banyak najis menandakan anda akan kekurangan harta
  28. Bermimpi mengenai najis besar menandakan anda akan mendapat kerugian
  29. Jika bermimpi makan tahi alamatnya anda akan memperoleh harta yang halal dan akan sembuh dari penyakit
  30. Jika bermimpi mencium bau kasturi atau anbar alamat orang itu akan sakit Bermimpi tubuh anda direnjis air mawar menandakan anda akan mendapat harta kekayaan yang halal

Suami Yang Bisu

“Yang itu mesti husband and wife,” saya mengusik Ummu Saif. “Mana abang tahu?” isteri saya berhenti menjamah sup cendawan tengah hari itu. Melihat ke arah pasangan di sudut restoran. “Seorang baca surat khabar, seorang baca majalah. Apa faedahnya keluar bersama jika hanya mahu membaca bersama, kecuali semata-mata kerana mereka masih suami isteri?” saya cuba berteori.
“Yang itu mesti husband and wife,” saya mengusik Ummu Saif.
“Mana abang tahu?” isteri saya berhenti menjamah sup cendawan tengah hari itu. Melihat ke arah pasangan di sudut restoran.
“Seorang baca surat khabar, seorang baca majalah. Apa faedahnya keluar bersama jika hanya mahu membaca bersama, kecuali semata-mata kerana mereka masih suami isteri?” saya cuba berteori.
Kami bukanlah sengaja mahu menyibuk tentang urusan orang lain. Tetapi melihat pasangan suami isteri yang sepi, sunyi, tiada suara dan tiada bicara, amat menghiris rasa.
Malah mengheret ingatan kepada beberapa ketika dalam rumahtangga kami sendiri tatkala sindrom sepi dan diam ini melanda. Melakukan muhasabah ke atas diri sendiri, berkongsi kisah dengan kenalan dan membaca coretan di sana sini tentang tabiat para suami mendiamkan diri, atau lebih tepat, membatukan diri… membawa saya kepada beberapa titik renungan untuk difikirkan bersama.

“Abang, Ani tanya abang ni. Kenapa abang selalu balik lambat?” tanya seorang isteri kepada si suami.
Sepi.
Tangannya ligat mencabut tali leher, peluh di dahi dikeringkan sahaja dengan satu kesatan di lengan. Namun mulutnya terus terkunci. Tidak bersuara.
“Abang dengar ke Ani tanya ni?” tanya si isteri lagi.
“Kalau Ani ada buat salah, cakaplah bang. Macam mana Ani nak tahu apa masalah abang, kalau abang diam macam ini?” beliau semakin hilang sabar dengar kerenah si suami.
Lelaki yang dahulunya romantik, menghantar 30 sms sehari di era bulan madu mereka, dan sering mengucapkan perkataan sayang, kini membatu. Sepi. Tidak bersuara, tidak berbunyi.
Namun, seorang suami yang mendiamkan diri itu hakikatnya bukanlah tidak bercakap. Telinganya jauh sekali daripada pekak dan tidak mendengar soalan bertubi-tubi yang diajukan si isteri. Setiap soalan itu dijawab oleh sang suami dengan panjang lagi berjela. Namun semuanya dijawab tanpa suara. Hanya sebuah monolog di dalam hati. Apa yang terlontar hanyalah sebuah kesepian yang membunuh perasaan isteri.
Diam itu emas…
Tetapi emas yang ini tiada indahnya, malah beracun memusnahkan rumahtangga.
Saya juga seorang suami. Ada masanya mendiamkan diri itu sangat memberikan keselesaan. Bukan sahaja untuk diri, malah dirasakan diam itu adalah pilihan terbaik untuk reaksi kepada keadaan-keadaan tertentu. Tetapi saya cepat disedarkan oleh isteri bahawa diam itu menyulitkan penyelesaian. Ia misteri yang membinasakan.
Kali ini, dengan jiwa empati saya mengajak para isteri untuk meneliti rentetan-rentetan peristiwa yang menjadi punca para suami hilang bicara. Para isteri boleh bersikap defensif dan menafikan faktor-faktor ini, tetapi keengganan memprosesnyai, hanya akan menambahkan sakit hati mereka sebagai isteri, melihat suami terus diam sepi seribu bahasa.
Jarang sekali suami tiba-tiba menjadi pendiam.
Bersuamikan seorang lelaki pendiam yang begitu semenjak di hari menyatakan persetujuan menerimanya sebagai suami, sang isteri tidak harus buat-buat terkejut. Diamnya mungkin petanda beliau masih lelaki yang sama seperti di hari pernikahan anda.
Tetapi kebimbangan kita adalah pada suami yang beransur-ansur menjadi pendiam. Kesan jangka panjang yang bersifat akumulatif. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit, satu-satu lama-lama jadi bisu. Justeru, sebagaimana seorang suami yang bercakap beransur-ansur menjadi pendiam, maka usaha untuk mengembalikan percakapannya juga wajar dibuat secara berhemah, bagai menarik rambut di dalam tepung. Rambut tidak putus dan tepung tidak tumpah bertebaran.

Petikan dari salah satu pembacaan Sakura

15 December 2010

Ayat2 Selepas Kawen....

Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???! More than 10 years : Tido asing2….laki tido depan tv, bini tido ngan anak2…hahaha

Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Masih lama lagi ke nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pilah gunung ledang sana !!!

Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang..
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..
16 tahun : …………………. (tak balas terus!!!) hehehe….

Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???
More Than 10 Years : Buang tebiat ker you ni? Cakap mengarut….

Pulang Kerje:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah
6 tahun: Nih duit, U beli sendirilah apa yg U nak..
More Than 10 Years : Dah tua2 pun nak beli hadiah ker? Mcm budak2 jer.

Telefon:
6 minggu: Baby, ada yang ingin berbual ngan U di telefon nih
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT

Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak..Rasa pun sedappp...!! !
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?
10 Than 10 Years : Today balik lambat, I makan kat luar ngan kengkawan…

Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh
6 bulan: Hati-hati, nanti jatuh tuh.
6 tahun: Orang dah bilang berkali-2 pon tak paham!!

Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

Merancangkan Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN? ?? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-2 BOLE TAK ..
More Than 10 Years : X der keje lain ker, asyik tengok tv jer…

p/s rasa2nya ada yg terkena tak..hehehe

14 December 2010

Shhhh...nk bukak rahsia ni..nak kekal cantik@hansome tak?

Hahahaha...ni nk gelak tergolek ni..ader org tnya sakura soalan cepu emas ari ni..Soalan dia cam ni..
"Akak ni selalu nampak cantik,,akk pakai aper?,,nampak berseri jer?"
Sakura jwb jer.."Pakai ilmu penyeri muka,,kahkahkah,,"terperasan lah plak bila org puji nih,,,
ramai yang tanya Sakura soalan cam ni..aduh..xtau nk jawabnya..bagi Sakura rutin harian sama gak cam uols..cuci muka,toner jarang2,krim mlm time ingt jer..ntah ler..mgkin sbb Sakura suka mkn ulam ulaman kot.jadi tadi duk search la petua petua supaya cantik berseri..hah..jumpa ni..elok diamalkan..

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.Kalau g kelas robik & gym elok gak..

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.ni tidak..pakai lipstick cantik2 pastu muncung bibir bibir duk ngumpat mengata org..hehehhee

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.org kata minum air sejuk xper,,jgn minum minuman berais..

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.mksudnya untuk dikenali ramai...bukan kembang cam di pam pam tu yer..
 dan ini ader rahsia yang xnak dirahsiakan..
Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……

 1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan uols yang perasan!!!” Wassalam.


“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…
.

12 December 2010

Air Paip Tebu

allu...sorry ler lama x updates blog..ekculi sakura x c-hat..poisened..dah 2 ari lembik jer kat umh ni..keje pun x pegi..n 2 days gak Sakura duk thinking2 penyebab Sakura leh keracunan ni..


  Haa...baru ingat...3 hari lps Sakura ader minum ni ler...nampak sedap kan??
AIR TEBU...Sakura beli kat sebuah restoran yg agk tersohor gak la kat Sri Gombak..memang sedap je sedut habis 1 bgkus..lagi-lagi di t/hari yg agak panas..
Dan yg Sakura xsangka..2 org kawan Sakura pun muntah-muntah,perut meragam dan demam gara-gara air tebu ni..

Xsangka kan..mybe air tebu ni guna air paip jer kot..eiii..sakura minum air paip tebu..perghh...xboleh blah.Sakit perut Sakura ni x mcm biasa..cam gastrik..tarik-tarik dlm perut ni..cam disiat2 ngan pisau.Pedih,peritnya Sakura tanggung sampai subuh..kul 7.30 dah kuar g klinik..doc ckp keracunan then dah jadi gastrik..Sakura mintak doc inject jer,,,huhuhu..sakit pun tahan je la,,,hari ni dah sihat skit..tapi still xleh mkn makanan keras.Menu pun dah berubah..hari-hari mkn bubur,roti air suam @ sirap.
Peringatan untuk kiter semua : Lebih baik beli air kotak @ air tin.

10 December 2010

Cabbage Soup Diet Seven Day Plan

Hari Pertama: hanya makan buah-buahan dan sup sebanyak yang anda suka. Minum teh manis, kopi hitam, jus cranberry dan air.Hari Kedua:makan sayuran mentah @ dimasak  (elakkan  jagung manis, kacang kering):  makan malam: hadiahi diri anda sendiri dengan kentang panggang besar dan mentega, dan makan sup sebanyak yang anda suka, tetapi tidak ada buah.Hari Ketiga: campuran hari pertama dan kedua, makan banyak buah, sayur-sayuran dan sup yang anda inginkan, namun tidak ada kentang panggang.Hari Keempat: makan sebanyak lapan biji pisang, susu skim dan sup sebanyak yang anda inginkan.Lima hari:  daging lembu 300-500g (10-20oz) (atau ayam atau ikan), dengan enam bj tomato segar. Cuba untuk minum 6-8 gelas air dan pastikan anda makan sup sekurang-kurangnya sekali.Hari Keenam: steak daging lembu makan 2-3 dengan salad atau sayuran segar (tidak ada kentang panggang) dan sup sekurang-kurangnya sekali.Hari Tujuh: beras merah, sayur-sayuran segar dan jus buah tanpa pemanis, makan sebanyak yang anda suka, dan sup sekurang-kurangnya sekali
Adakah anda tahu bahawa adalah mungkin untuk kehilangan 10-20 lbs dalam satu minggu! Sekarang hanya sebagai peringatan ini tidak dianggap sebagai jumlah penurunan berat badan yang sihat selama satu minggu. Namun, mungkin. anda akan kehilangan £ 15 setelah 7 hari! jangan lupa gabungkan dengan sukan teratur.Beberapa Hal yang perlu diingat: Minum sekurang-kurangnya 2,3 liter air setiap hari (sekitar 8 gelas air). Pastikan ingat untuk memiliki minimal satu mangkuk sup setiap hari juga.Diet ini berdasarkan sup rendah kalori yang rendah lemak dan tinggi serat. Teori beberapa negara bahawa sup kubis boleh membakar lemak,  dengan memakan lebih banyak sup anda benar-benar membakar lebih banyak lemak. Namun, sbb diet sup kubis berhasil untuk beberapa orang adalah lebih mungkin kerana kenyataannya 'rendah kalori.'Selain sup, anda dibenarkan minum air sebanyak yang anda inginkan, dan sangat terhad set makanan lain.Sebelum membuat perubahan yang signifikan untuk diet anda, atau melatih diri anda, anda harus berunding dengan pakarl perubatan yang bertauliah, yang mungkin dapat membantu mengembangkan dan mengikuti strategi penurunan berat badan jangka panjang.

08 December 2010

Segumpal Awan Berbentuk Hati..

sedang aku duk termenung sorang kat ofis ni...cari ilham kononnyer..aku terpandang segumpal awan,,bila aku amati betul,,ia berbentuk hati...apakah makna semua itu?  cantik sekali dilatari langit biru..adakah hati aku secantik itu?..
yang aku tahu,,,hati aku di rundung kesepian..SEPI?? w/pun telah ada yang bertakhta di hati..tapi aku ttp SEPI..SUNYI..KOSONG..entah la aku pun xtau kenapa aku begini..walhal hubungan aku ngan Yang Maha Pencipta masih ttp utuh dan penuh penghayatan.apa lagi yg aku cari sebenarnya..adilkah aku melaluinya seorang diri..sekarang segumpal awan tadi sudah tiada bentuknya lagi....

05 December 2010

Bercinta Hingga Ke Syurga


Di sini ku berjanji disaksi rembulan
Andainya ku pergi dulu
Jikalau ku pergi dulu
Ku nantimu di pintu syurga
Pasangan yang bercinta, mereka mencari syurga. Mencari bahagia dan kepuasan santapan jiwa. Biar runtuh awan di langit, biar gegar di lantai bumi, lautan api sanggup direnangi. Itulah kuasa cinta. Pengorbanan yang ditawarkan demi sebuah cinta, yang menjanjikan bahagia.
Tiada insan yang sengaja mencari derita. Seperti ikan mencari air, si dahaga mendamba seteguk minum, mata mengantuk mencari bantal, demikianlah setiap insan mengerumuni cinta. Demi sesuatu yang menjanjikan bahagia.
Namun dalam asyiknya manusia bercinta, di kala itu jualah manusia semakin derita. Rumahtangga musnah, hidup berantakan. Tatkala inai masih di jari, anak belum pun sempat berdiri, tiang rumah dan tangga cinta roboh dirempuh badai.
Luar biasa…

Mereka bukan dipaksa menerima. Kahwin itu bukan kahwin dera atau kahwin paksa. Ia adalah cinta sama cinta, suka sama suka. Jika kedua belah pihak sudah saling menerima dan kenal isi kulit pasangan sehati sejiwa, di manakah cacat di manakah celanya hingga hujan tidak sempat menunggu petang?
Bukankah syurga dunia yang dibina itu mahu dilangsungkan hingga ke Syurga Sana?
Itulah realitinya.
Bahawa biar sehangat mana pun cinta yang membakar perhubungan dua insan yang berkasih sayang, mereka akan menjadi musuh di antara satu sama lain di padang Mahsyar. Jika dahulunya mereka menolak pertolongan yang ditawarkan demi kebahagiaan sebenar, hari itu mereka pula saling bermusuh dengan permusuhan yang tidak lagi mampu ditolong.
Mengapa cinta menjadi permusuhan?
Apakah yang menguji manusia di Mahsyar hingga pasangan yang akrab menjadi musuh yang saling mementingkan diri?
Sesungguhnya Mahsyar itu mengheret manusia kepada sebuah TEKANAN. Itulah ujian terbesarnya. Segala yang didustakan selama ini terbentang di depan mata. Barulah kelihatan kesan segala perbuatan. Bahawa dunia memang sementara, namun kesan amal berkekalan selamanya. Dan hari Mahsyar itu setiap insan berada di bawah TEKANAN yang maha dahsyat.
Ibu sanggup menggadaikan anak demi untuk menyelamatkan diri.
Dua kekasih sanggup mengorbankan pasangannya demi terbebas dari seksaan yang sedang menanti.
Dalam keadaan yang begitu terdesak dan penuh tekanan, cinta berubah menjadi permusuhan. Dua kekasih saling menyerang pasangan masing-masing, mementingkan diri, demi sebuah keselamatan.
Kecuali manusia bertaqwa.
Wahai pasangan yang bermadu kasih, ingatkah kalian pada khutbah yang mengiringi lafaz AKU TERIMA NIKAHNYA suatu hari dahulu?  Tiga ayat yang dibacakan kepadamu, segalanya berbicara tentang TAQWA.
Petikan dari salah satu bacaan Sakura

30 November 2010

Lengkap Melengkapi


Mmmmm..ada org kata isteri akan melengkapkan apa yg kurang kat suami n suami akan melengkapkan apa yg xlengkap kt isteri..
 .. pnh teringat ceramah semanis kurma tuh..
klo nk banding2 kan..klo amalan ibadah..pandang lah org yg lagi tinggi dr kita, tp klo dr segi zahir + duniawi, pandang lah org yg bwh dr kita..
orang dah kawin ni kene banyak2 syukur pasal Tuhan bukak hati dan izin berijab kabul
sebab?
sebab mereka makin FOKUS lam idup
orang kawin, umur lagi panjangggggg, kesihatan lagi terjamin haaa, jiwa lagi tenanggggg
dan banyak lagi kebaikan..tanya oang asli pun diaorg tahu
bila tanggungjawab tu seolah TERTULIS, black and white, that is my hubby, that is my wife so kesedaran tu kira MACAM RASMI ada.
memang la lojik mula2 ada pemberontakan, nak biasakan mende ttentu amik masa,
nanti lama2 kesedaran tu masuk dan membasuh emosi, kesedaran tu naik tinggi dan kepercayaan tu berubah , semuanya kerna ada fokus
kadangkala sebuah hubungan yang pada kita terlalu sempurna sebenarnya hubungan tulah yg selalunya bermasalah, bukan sekarg maybe akan dtg, bukan kita meminta semua berlaku, mybe diri kita ada juga salahnya, terlalu merasakan diri perfect sampaikn kebajikan yg lain di tolak tepi..
MAYBE ade silapnye dari layan kasih sayang
MAYBE ade silapnya dari percakapan
MAYBE ade silapnya dari perlakuan
MAYBE ade silapnya dari perasaan
(perkara yang selalunye kita semua kena amik serius..memandangkn bila perkahwinan itu telah menyatukan dua hati..maka terdapatlah dua jiwa...xadil kalau sebelah jiwa je yg merasa manisnya perkahwinan..sebelah lagi merana keseorangan)
sifat lelaki n sifat wanita kalau dianalisis ..xjauh beza..sama je..cume konteks suami isteri ni. lebih menekankn soal tanggung jwab lebih besar utk para suami.. bagi isteri sudah tersedia tanggangjwb yang telah dititipkan..jadi terpikir x...sama ada tanggjwb yg telah diberi dilunaskan dengan SEMPURNA....xkan pokok bergoyang kalu xde yang mengoyangknnya..mybe ade dari sesuatu sudut yang kita terlepas pandang membuatkn suami  terasa BEGITU JAUH HATI...rumahtangga kita..kita juga yg kene selamatkan..."Bersatu anda teguh..Bercerai??...jangan lah difikirkan kelak itu yg terjadi..padahal masalah tu x mmerlukn penceraian itu berlaku....tapi jika kita cuba pkrkn sejenak..adakah apa yang dia nak telah dilunaskan dgn sempurna..adakah kerana sebb tersebut dia menjauhkn diri?...kalau aku ditempatnya apa yg aku lakukan maybe lebih teruk dari tu...kdg2 hal yg kecil yg selalu di pandang remeh dalam sebuah rumah tangga tu lah...sebenarnya merupakan "api dalam sekam"...maybe maybe....
andai dengan cara BERBINCANG tidak memberi apa2 makna.. harus lah kita memberi ruang pada diri kita, juga pada diri Suami utk memastikan di mana punca "keretakan rumah tangga yang hampir berlaku itu"...kalau kita sygkn hubungan itu..pupuk lah dgn jiwa kasih syg...pupuklah dgn jiwa keikhlasan..pupuklah dgn jiwa kelembutan...Kasih syg walau pun hakikatnya nmpak KECIL nilainya..namun sebenarnya di situlah bermula segalanya...
p/s: kadangkala kita harus korbankn perasaan kita bagi membahagiakan pasangan kita...tapi sekiranya perasaan sendiri Asyik terkorban...tepuklah dada tanyalah iman...
yerlah hidup ni secara semulajadi , kalo kita berbudi ngan tanah, tanah tau membalas nya..dia tumbuh macam2 tanaman apa kita tanam but MANUSIA Ni kalo kita berbudi esp isteri ..apa di balas dek suami?
so bukan isu ikhlas..itu cuma 'kehairanan' dia jek napa manusia cam tu..kalo dia kenal btul2 siapa manusia, i think jiwa dia leh tenang skit kut
katalah kita jenis mudah senyum..kita epi jek..kita tak kisah dan fokus or pk pasal negatif..kita dok senyumm jek..pas tu kita berselisih ngan soang ni..kita senyum ler walo dia stranger but dia sakit hati..Ooo ko sinis aku ye..apa senyum2? aku de utang ko ke? cengihhhhhhhhh orang tu cam tu..so kita nak rasa camna? memang dia tak mintak kita senyum but itu hak kita dan kita percaya kita tanam padi tumbuh padi but waktu tu kita tanam padi tumbuh King Kong marah2 plak..
wajar ke kita marah? kalo kita marah makna kita tak faham lah  kenapa kita sendiri suke derma or sedekah senyum, kan?
kalo aku kat rumah nak suami reciprocal, aku kene tenguk dalam diri dulu..aku bukan pertikai soal ikhlas but i think maybe cuma sedikit gelojoh dalam mennanti habuan ganjaran perbuatan baik..takyah tunggu2 dia pasti datang , itu janji Allah swt..bukan saya janji tapi pencipta kita haa kan?
latih diri sabar sebab gelojoh tu fitrah manusia bila jadi manusia ok?
pandangan saya lah..saya dah lama kata, orang pompuan 'tokleh' bersendirian..bukan mustahil but terlalu susah berlaku k?
maksud saya pompuan di jadikan bila sudah ada ADAM so maksudnya pompuan di jadikan tu kemudian ada GROUP, paling tidak 2 orang, i.e suami isteri
hehehe..melalut panjang lak aku ni..

13 November 2010

Kecewa Seorang Isteri,Kekesalan Seorang Suami

Ketika aku tiba di rumah malam itu sebagai isteri dia melayani makan malam kami,
aku memegang tangannya dan berkata, aku punya sesuatu untuk memberitahunya.
Dia duduk dan makan dengan tenang. Sekali lagi aku melihat ada luka di matanya.
 Tiba-tiba aku tidak tahu bagaimana membuka mulutku ini. Tapi aku harus membiarkan
 dia tahu apa yang aku fikirkan. Aku ingin bercerai .. Aku mengangkat topik tenang.
 Dia nampaknya tidak akan terganggu oleh kata-kataku, tapi ia bertanya lembut, kenapa?
 Aku mengelakkan pertanyaannya. Hal ini membuatnya marah. Dia membuang penyepit dan
berteriak pada aku, anda bukan seorang lelaki! Malam itu, kami tidak berbicara satu sama
 lain. Ia sedang menangis. Aku tahu dia ingin tahu apa yang terjadi dengan perkawinan kami.
 Tapi aku tidak boleh memberikan jawapan yang memuaskan, dia telah kehilangan hatiku yg
telah kuserahkan untuk Dew. Aku tidak mencintainya lagi. Aku hanya kasihan dia! Dengan
perasaan yang amat bersalah, Aku menulis surat perceraian yang menyatakan bahawa dia boleh
memiliki rumah, kereta, dan 30% saham syarikat saya. Ia memandangnya sekilas dan mengoyaknya
jadi beberapa bahagian. Wanita yang telah menghabiskan sepuluh tahun hidupnya dengan aku telah
 menjadi orang asing. Aku merasa kasihan waktunya terbuang, sumber daya dan tenaga tapi aku
tidak bisa mengembalikan apa yang aku katakan kerana aku mencintai Dew begitu mahal.
 Akhirnya ia menangis dengan keras di depanku. Bagi aku, tangisannya merupakan suatu pembebasan.
 Idea perceraian yang terobsesi aku selama beberapa minggu tampak lebih kencang dan lebih jelas
 sekarang. Keesokan harinya, aku kembali ke rumah sangat lewat dan mendapati ia sedang menulis
 sesuatu di meja. Aku tidak makan malam tapi langsung tidur kerana aku penat setelah seharian
sibuk dengan Dew. Ketika aku terbangun, dia masih ada di meja. Aku tidak peduli dan aku berbalik
 dan tertidur lagi. Di pagi hari ia mempersembahkan keadaan perceraiannya: ia tidak menginginkan
apapun dariku, tapi diperlukan notis satu bulan sebelum perceraian. Dia meminta agar dalam satu
bulan kami berjuang balik untuk hidup sebagai kehidupan yang normal mungkin. alasannya sederhana.
 Anak kami akan menduduki peperiksaan dlm masa terdekat dan tidak mahu masalah kami menggangu
pembelajaran anak kami.Ini menyenangkan bagi aku. Tapi ada sesuatu yang pelik, dia meminta aku
untuk mengingati bagaimana aku membawanya ke luar bilik pengantin pada hari perkahwinan kami.
Dia meminta agar setiap hari untuk jangka waktu sebulan itu aku membawanya keluar dari bilik tidur
kami ke pintu depan. Aku fikir dia sudah gila. Hanya untuk hari-hari terakhir kami, aku menerima
permintaannya yang aneh.
Jadi ketika aku melakukan nya pada hari pertama, kami berdua agak canggung. Anak kami menepuk belakang kami,
papa mendukung mama, mesra nya. Kata-katanya membuatku merasa sakit. Dari bilik tidur ke ruang tamu, lalu ke pintu,
 aku berjalan lebih dari sepuluh meter dengan ia dalam lenganku. Dia memejamkan mata dan berkata dengan lembut,
 jangan beritahu ank kita tentang perceraian. Aku mengangguk, merasa sedikit kesal. Aku melepaskan ia di pintu.
 Ia pergi menunggu bas untuk bekerja. Aku pergi sendiri ke pejabat. Pada hari kedua, bagi kami terasa lebih mudah.
 Dia bersandar di dadaku. Aku bisa mencium wangi dibajunya. Aku menyedari bahawa aku sudah lama tidak mengamati wajahnya
..Aku menyedari bahawa ia tidak muda lagi. Ada kerutan halus di wajahnya, rambutnya beruban! Pernikahan kami telah
mengorbankannya. Sebentar aku bertanya-tanya apa yang telah aku lakukan padanya. Pada hari keempat, ketika aku
 mengangkatnya, aku merasakan perasaan intim kembali. Ini adalah wanita yang telah memberikan sepuluh tahun hidupnya
 untuk aku. Pada hari kelima dan keenam, aku menyedari bahawa rasa keakraban kami tumbuh lagi. Aku tidak memberitahu
Dew tentang ini.  Suatu pagi dia sedang memilih apa yang akan dipakainya. Dia cuba beberapa helai gaun tapi tidak ada
 yang sesuai dengannya. Lalu ia menghela nafas," semua baju aku telah menjadi lebih besar." Tiba-tiba aku menyedari
bahawa dia telah menjadi sangat kurus, itulah alasan mengapa aku boleh mendukungnya dengan lebih mudah.
AKu  menceritakan kepada Dew tentang keadaan perceraian kami.. .Dia tertawa keras dan berfikir
itu tidak ada gunanya. Tidak peduli apa yg bakal terjadi, ia harus menghadapi perceraian, dia mencemuh ..
 Aku mula rasa bersalah... dia telah menanam begitu banyak rasa sakit dan kepahitan di dalam hatinya.
 Tanpa sedar aku menghulurkan tangan dan menyentuh kepalanya. Anak kami masuk pada saat tersebut
dan berkata, Pa, sudah waktunya mendukung mama keluar. Baginya, melihat papanya sedang mendukung
mamanya keluar menjadi bahagian penting dari hidupnya. Isteri aku memanggil anak kami untuk datang
 dan memeluknya erat. Aku membalikkan wajah,aku pergi kerana aku takut aku akan berubah fikiran
di saat terakhir. Aku kemudian menyanggahnya dilenganku, berjalan dari bilik tidur ke ruang tamu.
Tangannya merangkul leherku lembut dan alami. Aku mendukung badannya dengan kuat seperti hari
 perkahwinan kami. Tetapi berat badannya jauh lebih ringan membuat saya sedih. Pada hari terakhir,
 ketika aku memeluk tubuhnya, aku hampir tidak boleh bergerak selangkah. Anak kami telah pergi ke
 sekolah. Aku memeluknya dengan kuat dan berkata,aku tidak menyedari bahawa kehidupan kita begitu
mesra. Aku pergi ke pejabat .... melompat keluar dari kereta cepat tanpa mengunci pintu. Aku takut
 terlambat dan akan membuat saya berubah fikiran ... aku menaiki tangga. Dew membuka pintu dan aku
berkata kepadanya, "Maaf Dew, aku tidak ingin bercerai dengannya". Dia menatapku, hairan, dan
kemudian menyentuh dahiku .. Adakah kanu demam? Katanya. Aku pindah tangannya dari kepalaku.
Maaf, Dew, aku berkata, aku tidak ingin bercerai. Kehidupan rumah tanggaku membosankan disebabkan
ia dan aku tidak menghargai hidup kami, bukan kerana kami tidak saling mencintai lagi. Sekarang aku
 menyedari bahawa 'Sejak aku membawa dia ke rumah aku pada hari perkahwinan kami aku perlu memeluknya
sampai kematian memisahkan kami.' Dew tiba-tiba bangun. Dia memberikan tamparan keras dan kemudian
 menghempas pintu dan menangis. Aku menuruni tangga dan pergi. Aku singgah di kedai bunga di tepi jalan,
 aku menempah karangan bunga untuk isteri aku. Peniaga itu bertanya padaku apa yang harus ditulis pada
kad itu. Aku tersenyum dan menulis, "aku akan membawa kamu keluar setiap pagi sehingga kematian memisahkan
 kita" Malam itu aku tiba di rumah, bunga di tanganku, senyuman di wajahku, saya berlari menaiki tangga,
 hanya untuk mencari isteriku di tempat tidur.Alangkah aku menyesalnya setelah dia telah pergi buat selama-lamanya
 (mati). Mungkin dia terlalu kecewa dengan keputusanku menceraikannya.. 
The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property,
 the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.
So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real
happy marriage!
   Ramai org yg gagal dlm hidup adalah orang-orang yang tidak menyedari betapa dekatnya mereka dengan keberhasilan
saat mereka menyerah

Makna Bahagia

Ramai orang yang keliru tentang istilah ‘bahagia’ terutama mereka yang masih mencari arah dalam hidup. Suatu ketika dahulu saya juga keliru dengan maksud bahagia yang sebenarnya. Ini menyebabkan saya ke sana dan ke mari, membeli itu dan ini, melakukan begitu dan begini dan bermacam-macam lagi kerana menyangka semua itu boleh membawa boleh bahagia.
Ada mereka yang rasa bahagia jika memiliki rupa paras yang menawan, kalau rupa sederhana takkan nak buat pembedahan plastik? Tak semua orang mampu. Ada juga yang meletakkan bahagia pada teman yang setia, kalau teman tak setia takkan nak bunuh diri? Terdapat juga mereka yang meletakkan bahagia pada motorsikal atau keretanya yang sangat disayangi. Ada yang kata bahagia jika dapat melancong ke luar negara. Dan ramai juga yang menyandarkan bahagia pada duit yang banyak. Duit banyak tak apa lagi, tapi duit banyak yang segera pula. Bolehkah diletakkan harapan?
Ketika membaca kisah Lotus Eater, saya mendapati watak utamanya iaitu Thomas Wilson, meletakkan keyakinan bahawa beliau boleh bahagia dengan tinggal di sebuah pulau yang cantik, Caprio Island. Lalu beliau meletakkan jawatannya sebagai pengurus bank di London, membawa semua wang simpanannya yang banyak untuk bekalan hidupnya di pulau tersebut. Dia rasa dia akan benar-benar bahagia di sana, hanya menikmati keindahan pulau, tidak bekerja dan berehat semata-mata. Namun, bait-bait sengsara semakin menjelma apabila wangnya kian susut di ambang usianya 60an, sewa rumahnya tidak mampu dibayar lagi, hidupnya terpaksa menumpang ihsan dan akhirnya menjadi kurang siuman. Yang paling menyayat hati sisa hidupnya terpaksa dihabiskan dengan menjaga haiwan peliharaan orang yang memberinya makan setiap hari dan terpaksa pula tinggal di dalam pondok seakan-akan reban. Rupanya pulau indah yang disangkanya membawa bahagia adalah derita hatinya dan sengsara hidupnya sehingga akhir usia.
Semenjak skop dunia sudah dikecilkan dengan teknologi komunikasi digital yang pantas lagi global, lebih banyak lagi cara manusia mencari bahagia. Mungkinkah impian bahagia juga boleh direalisasikan melalui internet? Mungkin ya bagi mereka yang menemui cara yang betul seperti menjalankan perniagaan internet seperti yang telah dilakukan oleh Irfan Khairi, Saifulsham dan ramai lagi. Mungkin juga memperolehi pelbagai ilmu dan pengetahuan melalui internet. Walau bagaimanapun, adakala ianya hanya tinggal anganan untuk mencapai bahagia. Tragedi yang menimpa beberapa rakyat Malaysia di luar negara contohnya Siti Aishah Hamid (OKU, 43 tahun) yang tertahan di Pakistan, Norfaizura Azura Md. Lias (28 tahun) yang terdampar di tahanan Malta bersama bayinya, begitu juga dengan Dayang Sakienah dan terdahulu sebelum itu Raja Munirah Raja Iskandar (22 tahun) yang tersumbat dalam penjara di Jepun adalah antara kisah memburu kebahagiaan yang tidak kesampaian. Sungguh simpati dengan nasib mereka.

Jadi di manakah sebenarnya bahagia? Ada pepatah mengatakan ‘Joy is not in things, it is in us’. Frasa lain pula, ‘The purpose of life is to discover your gift. The meaning of life is to give it away’. Dalam kalimah azanpun ada seruan bahagia yang menjadi intipati kejayaan, ‘Marilah menunaikan solat, marilah menuju kejayaan’. Ini bererti orang yang berjaya (bahagia) mesti menunaikan sembahyang. Banyak pula ayat Quran menerangkan bahawa orang yang bersyukur akan ditambah lagi nikmat Tuhannya. Ini kerana rasa syukur akan membatasi ketamakan dan menerima segala pemberian dengan penghargaan. Syukur membuatkan kita mudah memberi atau bersedekah. Bukankah sedekah menyuburkan harta? Bukankah harta menjadi sebahagian daripada tenaga untuk hidup bahagia? Syukur memandu ke jalan bahagia, jalan yang diredai Tuhan. Syukur menundukkan kesombongan dan keangkuhan. Syukur membesarkan Tuhan. Semakin kita berpada dan semakin kita menghargai, maka di situlah bertahtanya kebahagiaan.
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...