CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

25 August 2011

Bahaya minum Teh Ais...


Tahukah anda, disebalik kenikmatan dan kebaikan teh yang diperkatakan itu, teh ais menyimpan potensi yang membahayakan kesihatan. Sebuah kajian yang dilakukan oleh Loyola University Chicago Stritch School of Medicine menunjukkan bahawa kekerapan mengambil teh ais secara berlebihan boleh meningkatkan risiko menderita penyakit batu karang.



Seperti dipetik dari akhbar Times of India, teh ais mengandungi kuantiti dan konsentrasi tinggi oksalat (oxalate acid), salah satu bahan kimia utama yang membantu dalam pembentukan batu karang.


“Bagi mereka yang memiliki kecenderungan sakit batu ginjal,  teh ais secara jelas menjadi minuman terburuk,” kata Dr John Milner, pembantu profesor di Department Urology, yang turut membantu dalam kajian itu.

Milner mengatakan, teh panas juga sebenarnya menyimpan kesan buruk yang sama. Hanya saja, penyediaan dan penyajian teh panas biasanya lebih sedikit kuantitimya. Secara logiknya pula , orang meminum teh panas tidak akan sebanyak bila meminum teh ais. Sangat jarang orang mengambil teh panas ketika haus. Berbeza dengan teh ais, di mana banyak orang sanggup meminumnya lebih dari segelas ketika haus dan cuaca panas.




Oleh sebab itu, Milner menyarankan agar mereka ini menggantikan pengambilan minuman itu dengan air kosong, atau mencampurnya dengan limau. “Limau kaya dengan kandungan citrates, yang dapat menghambat pertumbuhan batu karang,” kata Milner.

Batu karang adalah kristal kecil yang terbentuk dari mineral dan garam yang biasanya ditemui dalam peluh, ginjal atau saluran kencing. Mineral tak terpakai itu umumnya akan keluar dari tubuh bersama urin, tetapi dalam keadaan tertentu boleh mengendap dan membatu di dalam saluran kencing.







Para pengkaji juga menyenaraikan sejumlah makanan lain yang berpotensi mendatangkan bahaya kesihatan. Mereka antara lain menyenaraikan: bayam, coklat, kekacang, garam, dan daging.

Sebaiknya, pengambilan teh ais dan makanan-makanan itu diambil secara sederhana demi kesihatan ginjal. Sertakan pula pengambilan itu dengan makanan tinggi kalsium yang dapat mengurangkan oksalat dalam tubuh. Dan, tentu saja perbanyakkan meminum air kosong.

20 August 2011

Kategori Kuih Di Malaysia~~Ngeee~~

Kuih paling gangster= Lompat Tikam
Kuih paling sexy= Puteri Mandi

Kuih paling keji= Taik Itik
Kuih bajet cute= Cek Mek Molek
Kuih untuk awet muda= Seri Muka
Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk
Kuih suka pukul= Kuih Lompang
Kuih dalam zoo= Badak Berendam
Kuih yg bangun sendiri= Kuih Bangkit
Kuih org x mandi= Kuih Bau-lu
Kuih paling lembap= Kuih Siput
Kuih 1 Malaysia= Kuih Telinga Keling
Kuih makanan dewa - Apam dewa
Kuih angkasa lepas - Kuih Bulan

Kuih paling kaya = Kuih Jala Mas
kuih paling boleh isi barang - kuih bakul


kuih style abis - kuih cara

kuih paling membahayakan = kuih bom
kuih import = almond london

kuih yang populer = kuewtiaw
kuih yang paling tenteram+damai = Kuih Makmur
kuih banyak habuk -kuih abok-abok
kuih xpndai menulis-kuih cakar ayam
kuih org portugis-kuih lopez
Kuih paling disiplin = Kuih buah rotan
Kuih kaki club = Kuih goyang
Kuih kegemaran Amy Search = Kuih isabella
Kuih adik-beradik Hang Tuah = Kuih kasturi
Kuih x reti shave janggut = Kuih serabai
Kueh menyala-nyala = tepung pelita
kueh mat saleh = puding caramel
Kuih byk semut = sarang semut
Kuih kpop = kuih popia

kuih banyak habuk -kuih abok-abok
kuih xpndai menulis-kuih cakar ayam
kuih org portugis-kuih lopez
Kuih paling disiplin = Kuih buah rotan
Kuih kaki club = Kuih goyang
Kuih kegemaran Amy Search = Kuih isabella
Kuih adik-beradik Hang Tuah = Kuih kasturi
Kuih x reti shave janggut = Kuih serabai
Kueh menyala-nyala = tepung pelita
kueh mat saleh = puding caramel
Kuih byk semut = sarang semut
Kuih kpop = kuih popia

kuih paling alim - kuih ketayap

P/s : Mai senarai lagi kategori kuih ditempat anda









kuih style abis - kuih cara

JUSTIN BUBUR..macam-macam bubur ader..



wahhh jadi duta bubur lagi...Alhamdulillah rezeki bulan puasa..uols mampu???

antara marketing strategy paling kretip aku penah nampak.

16 August 2011

Berbuka puasa wit Havoc team

Weekend lps..aku ngan family ke kuantan..berbuka kat sana wit Havoc team.best la jgk 50sen..ramai gak yg hadir.xslh aku lbh kurang 30 buah kereta.Kitaorang berbuka kat Ana Ikan Bakar Petai,Tanjung Lumpur.Kuantan.1st time mkn ikn yg dibakar bersama petai.Dah siap mkn n solat aku n semua yg hadir berkonvoi menuju ke pantai telok cempedak walaupun jam dah kul 11malam.then kitaorg singgah minum kat Jungle Food Court kat bandar Indera Mahkota.lepak king kat ctu dalam 1jam.
Mata pun dah rabak...ngantuk.masing2 pulang dgn rasa 1 kepuasan dlm diri.walaupun berhabis wang ringgit.tp diaorg ckp puas hati bila tgk kereta cantik
Published with Blogger-droid v1.7.4



12 August 2011

Penatnyer...berborong

Adoiiii..penat smlm xhabis lagi.ptg semalam aku n en suami jalan-jalan kat Jalan TAR.tujuan aku g sana mmg nk cari tudung wat biz.ini slh satu side income aku yg agk masyukk.mcm2 pesen tudung sekarang.aku pun dah naik pening nk ikut trend skrg.pusing punya pusing..sdr2 duit dlm poket pun dah nipis.
Dah ler puasa.haus xyah ckp ler..kaki pun dah kejang..dah siap mkn,solat kami pulang ke rumah.mlm tu jgk aku duk packing tudung2 yg nk d pos ke kampung..kepala dah nyut..nyut..mata pun dah rabak..
Jam berapa ntah aku terlelap aka tdo dlm kepenatan.
Sblm tu aku dah mntak en.suami belikan lauk yg dah siap untuk sahur..kikiki..
Sedar2 tdo..terperanjat beruk aku. Masyaallah...dah kul 8.30pg..sahur xtau kemana.subuh pun subuh gajh.hahahaha..alarm clock aku bunyi..tp cam mana aku x sedar...ni baru side biz..dah letih mcm ni..macammana nk jadi biz woman...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Testing Blogger Droid Android App

Just testing the new app i download on my phone.Hopefully this will allow me to blog more often
Published with Blogger-droid v1.7.4

06 August 2011

Cuba Korang Tengok Gambar ni..Ader Sesuatu kan...



Cuba anda tengok sendiri,ini mungkin kesilapan dari Google..yang pasti nyer "MEMANG ADA SESUATU"





1. Buka Google Maps ( www.maps.google.com )



2. Search 47.110579,9.227568 << copy a paste kt search.


3. Klik arrow warna hijau dalam peta, dan klik 'street view'.



4. Alihkan gambar ke arah langit dan lihat apa yang ada.




APA YG KORANG NAMPAK?

04 August 2011

Cara Tukar Facebook Chat Baru Kepada Versi Lama


Korang rasa best tak guna facebook chat yang terbaru ni? Aku cukup rimas sebab nampak macam tak tersusun dan penuh sidebar tu. Nak guna facebook chat baru macam leceh je. So,aku godek2 ler cari cara nak tukar facebook chat versi baru kepada versi lama.Last2 jumpa jugak ,,kredit untuk DECREWZ .Cara nak tukar Facebook chat kepada versi lama boleh digunakan pada 2 pelayan web iaitu google chrome dan mozilla firefox.
Tukar Facebook Chat untuk Google Chrome :
1. Buka google chrome,  install Facebook Sidebar Chat Reversion DISINI dan klik button INSTALL di sebelah kanan.

2. Lepas klik install, akan keluar popup confirmation, klik je Install.
3. Setel. Refresh je balik facebook korang tu.


SELAMAT BERFACEBOOK.

p/s: untuk tukar facebook chat Mozilla Firefox leh klik DISINI

03 August 2011

Amalan Tidur yang Terbalik di Bulan Puasa

 Andaian beberapa golongan bahawa mencari ilmu pada bulan Ramadan lebih baik dari tidur adalah andaian yang salah sama sekali! Tidak pernah ada mana2 ulama dahulu yang berkata
bahawa belajar dalam bulan Ramadan lebih baik dari tidur, dengan alasan kalau tidur pun boleh dapat pahala, belajar lagi banyak pahala yang dia akan dapat. Salah! Sebab banyak hadis yang menyatakan tidur orang yang puasa tidak sama nilainya dengan tidur orang yang tidak puasa. Orang yang tidur pada bulan puasa itu letih sebab 3 perkara, iaitu:


(1) tidur kerana kelaparan dan kehausan disebabkan panas cuaca atau panjang masa bertahan dari makan dan minum

(2) keletihan sebab telah beribadah hampir sepanjang malam pada waktu malamnya, sebab itulah dia mengantuk dan tertidur

(3) ia sengaja tidur dengan tujuan khusus untuk menguatkan tubuh badan agar dapat beribadat pada malam nanti dengan lebih selesa dan kuat.


Orang2 zaman sekarang ini, walaupun tidak mendapat ketiga-tiga faktor di atas, jika mereka mendapat mana2 dua dari yang di atas pun sudah dikira sangat bagus. Malah kalau hanya ada salah satu faktor di atas pun, sudah dianggap menepati kehendak Ramadan itu sendiri.

Inilah perkara2 yang kita kena faham, yang tidak dapat difahami dengan baik oleh kebanyakan orang, bukannya faham ikut cara dan selera kita saja.

02 August 2011

Sweet Memories~~We Will Together Again!!!


Earth may stop rotating,Bird may stop flying,
Candlesmay stop melting,Fishes may stop swimming,
Heart may stop breathing,But i Will never stop,
MISSING U MY FRIENDS!!!!!!

Orang Asli dengan Cermin

Ini kisah pasal sepasang suami dan isteri orang asli yang tinggal di dalam hutan. Rumah dorang ni dibina diatas pokok...2 tingkat lagi tu. Si suami kerjanya mencari makanan di hutan, sama ada dengan pergi berburu ataupun memetik buah-buah hutan. Si isteri pula tinggal mengemas dirumah.

Suatu hari, si suami pergi mencari makanan di hutan. Sedang mencari-cari, tiba-tiba dia terjumpa cermin. Dia pon bawa balik cermin tu dan disimpankan cermin tersebut di tingka atas rumahnya tanpa pengetahuan isterinya.

Setiap hari sebelum pergi keluar mencari makanan, dia akan masuk ke bilik dan melihat cerminnya. Sehinggalah satu hari, si isteri naik pelik melihat telatah suaminya tu. Maka disiasatlah bilik yang selalu dimasuki oleh suaminya bimbang kalau suaminya menyimpan perempuan lain di bilik tersebut tanpa pengetahuannya. Dan punyalah terkejut beruk, dia masuk je bilik tu...da ternampak cermin suaminya. Oleh krana si isteri ni taktau cermin tu apa...so, dia ingat orang dalam cermin tu memang perempuan simpanan suaminya.
Apa lagi...habis berlari dan meraung menangislah dia cari maknya. Lepas berjumpa dengan maknya, mak dia cakap nak lihat sendiri perempuan yang kononnya disembunyikan oleh suaminya tu. Lalu maknya pon masuk ke bilik tersebut. Kemudian keluar dari bilik tersebut sambil ketawa berbahak-bahak.

isteri: Apasal mak ketawa?
Mak: Apa teruk benor selera suami ko tu....kalau ye pon nak kawin lain..carik la perempuan yg elok sikit..ni tak..aku tengok perempuan kat bilik tu dah la tua hodoh pulak tu..

*org asli zaman sekarang dah moden...*
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...